Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Το 10% της παγκόσμιας αγοράς φαρμάκων είναι πλαστό


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η πραγματική έκταση του φαινομένου δεν είναι γνωστή.
Αντικαρκινικά φάρμακα που χορηγούνται σε ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο της νόσου και τα οποία δεν περιέχουν ίχνος δραστικής ουσίας! Σας φαίνεται εξωφρενικό, υπεράνω κάθε φαντασίας; Κι όμως είναι πραγματικότητα, και μάλιστα πολύ κοντινή μας: πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ευρωπαϊκή αγορά φαρμάκων, το οποίο είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.
Επαγγελματίες που επέλεξαν να σταθούν αντιμέτωποι με αυτή την πρωτόγνωρης έκτασης και δύναμης μαφία της φαρμακευτικής αγοράς απειλήθηκαν απροκάλυπτα και χυδαία και είδαν την επαγγελματική και προσωπική τους ζωή να καταστρέφεται από ανθρώπους που αποφασίζουν για τη ζωή και το θάνατο με κριτήριο το κέρδος και με σύνθημα: «Μην το κάνεις τόσο μεγάλο θέμα: ούτως ή άλλως θα πέθαιναν».
Η παραπάνω περίπτωση πλαστότητας είναι μόνο μία από τις εμφανιζόμενες στην αγορά. Πλαστό μπορεί να είναι ένα φάρμακο που μπορεί να μην περιέχει ίχνος δραστικής ουσίας, αλλά μπορεί να είναι επίσης:
-   Ένα φάρμακο με ανεπαρκή ποσότητα δραστικής ουσίας
-  Ένα φάρμακο με λάθος δραστική ουσία (δηλαδή, διαφορετική από το γνήσιο)
-  Ένα φάρμακο με σωστή σύσταση και ποσότητα σε δραστική ουσία, αλλά με λανθασμένο όνομα παραγωγού και/η λανθασμένη ένδειξη της χώρας παραγωγής
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η πραγματική έκταση του φαινομένου δεν είναι γνωστή. Τα πλαστά φάρμακα είναι δύσκολο να εντοπιστούν, ενώ ακόμη και στην περίπτωση που ανιχνεύονται από χώρες ή εταιρείες, δεν ακολουθεί πάντα  αναφορά αυτών των περιπτώσεων.
Πολύ συχνά, χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με πλαστά φάρμακα επιλέγουν να μην δημοσιοποιούν πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα της αλυσίδας διανομής τους, ενώ εταιρείες που πλήττονται από τη δράση παραγωγών πλαστών φαρμάκων γίνονται εύκολα θύματα στην ανταγωνιστική φαρμακευτική αγορά.
Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), τα πλαστά φάρμακα καταλαμβάνουν το 10% της παγκόσμιας αγοράς φαρμάκων γεγονός που μεταφράζεται σε ετήσιες πωλήσεις της τάξης των 35 δισεκ. δολαρίων.  Και φυσικά, δεν είναι αποκλειστικό φαινόμενο των αναπτυσσόμενων χωρών, παρά το ότι εκεί απαντάται συχνότερα λόγω της φτώχειας και των ανεπαρκών ελέγχων.
Δείτε περισσότερα στο συναρπαστικό ημίωρο ντοκυμαντέρ με τίτλο: “Fake medicines Mafia in Europe”, ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.youtube.com/watch?v=M3d6mawX6co&feature=related

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails