Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Όταν η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος μας πέφτει κάτω από 35 βαθμούς Κελσίου, το αποτέλεσμα είναι η υποθερμία. Η υποθερμία, εάν παραμείνει χωρίς αντιμετώπιση, μπορεί να προκαλεί απώλεια συνείδησης, καρδιακή ανακοπή και θάνατο. Η υποθερμία προκαλείται από έκθεση σε πολικές θερμοκρασίες, αλλά και από παρατεταμένη έκθεση σε ψυχρό άνεμο ή βροχή. Μια σειρά άλλων παραμέτρων μπορούν να προκαλέσουν επίσης υποθερμία, σε κάποιον που πραγματοποιεί δραστηριότητες στη φύση, όπως:
  • Μεγάλη κούραση, από επίπονη και έντονη προσπάθεια
  • Ανεπαρκής ρουχισμός, που αφήνει το κρύο να φτάνει στο σώμα
  •  Κακή διατροφή, χαμηλή σε ουσίες που παράγουν θερμίδες
  • Έλλειψη γνώσεων και κακή προετοιμασία
Οι άνθρωποι που παθαίνουν υποθερμία, μπορεί αρχικά να μην το αντιλαμβάνονται. Ο λόγος είναι διότι η κατάσταση προκαλεί πνευματική σύγχυση που δεν επιτρέπει στους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι χρειάζονται επειγόντως περίθαλψη. Επίσης ακόμη ένας λόγος που κάνει τους ανθρώπους να μην την αντιλαμβάνονται έγκαιρα, είναι επειδή η υποθερμία εγκαθίσταται προοδευτικά ταυτόχρονα με την πτώση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος.
Τα σημεία και συμπτώματα της υποθερμίας περιλαμβάνουν:

1. Ανεξέλεγκτο ρίγος

2. Δυσκολίες ομιλίας με μπέρδεμα του λόγου

3. Ασυνήθιστα χαμηλή συχνότητα αναπνοής

4. Κρύο και χλωμό δέρμα

5. Απώλεια συντονισμού των κινήσεων, απώλεια συνείδησης, λιποθυμία

6. Παράλογη συμπεριφορά ή απάθεια

7. Καρδιακός παλμός που είναι αδύναμος, ακανόνιστος ή μη ψηλαφητός

8. Μαζί με την υποθερμία μπορεί να συνυπάρχει και κρυοπάγημα

  • 35-37οC : κυανωτικά άκρα, ταχυκαρδία, ρίγος
  • 32-35οC : σύγχυση, αποπροσανατολισμός, υπεραερισμός
  • 28-32οC : αμνησία, λήθαργος, κολπική μαρμαρυγή, j κύματα στο ηλεκτροκαρδιογράφημα
  •  &l <28OC : Kώμα, μυδρίαση, απώλεια τενόντιων αντανακλάσεων,κοιλιακή μαρμαρυγή,άπνοια

Ειδοποιείστε το ΕΚΑΒ
Σταματήστε την απώλεια θερμότητας, βρίσκοντας καταφύγιο, που να προφυλάσσει το θύμα από τον αέρα και την βροχή. Αλλάξτε τα βρεγμένα ρούχα και βάλτε στεγνά. Η τοποθέτηση ζεστών κομπρεσών στο λαιμό, στο θώρακα και στις βουβωνικές περιοχές, μπορεί να βοηθήσει διότι έτσι θερμαίνεται το αίμα που κυκλοφορά διαμέσου των μεγάλων αιμοφόρων αγγείων που περνούν από τις εν λόγω κομβικές περιοχές. Αποφύγετε την επαφή του ατόμου με το έδαφος αν αυτό είναι παγωμένο, βάζοντας το να καθίσει πάνω σε ένα σακίδιο ή sleeping bag. Καθίστε κολλητά ο ένας με τον άλλο, ώστε να ζεσταθεί το άτομο από την θερμότητα των σωμάτων των άλλων μελών της ομάδας. Δώστε στο άτομο να πιεί ζεστά ροφήματα και φαγητά που περιέχουν ζάχαρη (μόνο όταν διατηρεί τις αισθήσεις του).
Δεν πρέπει να τοποθετείται άμεση πηγή θερμότητας όπως ζεστό νερό ή λάμπα θέρμανσης. Επίσης πρέπει να αποφεύγετε να θερμαίνετε πρώτα τα άκρα του σώματος δηλαδή τα πόδια και τα χέρια. Ο λόγος είναι διότι έτσι το κρύο αίμα θα φεύγει από την περιφέρεια και θα πηγαίνει στο κέντρο του σώματος επιδεινώνοντας έτσι την κατάσταση. Αποφεύγετε το τρίψιμο ή το μασάζ του θύματος της υποθερμίας. Χρειάζεται πολύ απαλή μεταχείριση διότι υπάρχει ο κίνδυνος καρδιακής ανακοπής.


ΠΡΟΣΟΧΗ
Μην δίνετε στο άτομο να πιει οινοπνευματώδη. Προκαλούν διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα την απώλεια θερμότητας
Ακόμα και όταν το άτομο ανακτήσει την θερμοκρασία του, ή παροχή θερμότητας θα πρέπει να συνεχιστεί, μέχρι να μπορεί από μόνο του το σώμα να παράγει την ικανή και αναγκαία θερμότητα, που θα διατηρεί την θερμοκρασία του σταθερή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails