Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

ΝΕΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ




Στη μελέτη που δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences, οι επιστήμονες εξηγούν ότι το CPHPC αφαιρεί μία πρωτεΐνη που φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου. Εξετάσεις σε πέντε ασθενείς στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου, έδειξαν ότι η πρωτεΐνη εξαφανίστηκε επίσης από τους εγκεφάλους τους, κατόπιν θεραπείας τριών μηνών.

Η πρωτεΐνη SPA εντοπίζεται τόσο στις πλάκες όσο και στις νευρικές ίνες στους εγκεφάλους των ασθενών με Αλτσχάιμερ. Ενώ φαίνεται να προστατεύει αυτές τις δομές, ταυτόχρονα ευνοεί το σχηματισμό της αμυλοειδούς πρωτεΐνης που καταστρέφει τις πλάκες. Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι η SAP μπορεί να προκαλέσει άμεσες ζημιές στα κύτταρα.

Τα δύο κύρια πλεονεκτήματα του CPHPC είναι ότι δεν διαλύεται όταν μπει στον οργανισμό, ενώ έχει πολύ συγκεκριμένη δράση, χωρίς να αλληλεπιδρά με τα άλλα κύτταρα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο παρενεργειών.

Οι επιστήμονες τώρα προγραμματίζουν την πραγματοποίηση μεγαλύτερης κλίμακας κλινικών δοκιμών, ώστε να ενισχυθούν τα πρώτα αποτελέσματα. Ο επικεφαλής ερευνητής Μάρκ Πέπις, επεσήμανε ότι τα νέα ευρήματα υποστηρίζουν την πραγματοποίηση νέων δοκιμών, ώστε να διαπιστωθεί η μακροχρόνια επίδραση του CHCPC στους ασθενείς, ενώ οι ειδικοί παράλληλα τονίζουν την ανάγκη νέων θεραπειών ενάντια στη νόσο.

Πρόκειται για μια εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου η οποία ξεκινά από την περιοχή του κροταφικού λοβού και σταδιακά επεκτείνεται προς τον βρεγματικό λοβό και στη συνέχεια στον μετωπιαίο λοβό. Βαθμιαία καταστρέφονται τα νευρικά κύτταρα καθώς και οι συνδέσεις μεταξύ τους. Αποτέλεσμα είναι ο πάσχων να χάνει ημέρα με την ημέρα βασικές ικανότητες όπως η μνήμη, ο προσανατολισμός, η κρίση, ο έλεγχος της συμπεριφοράς και των αναστολών και τελικώς να παύει να λειτουργεί φυσιολογικά.

Η ΝΑ αρχίζει συνήθως μετά από την ηλικία των 65 ετών. Όμως κάποτε μπορεί ν' αρχίσει ήδη από την ηλικία των 40.
Περίπου 3% των ανδρών και των γυναικών ηλικίας 65 έως 74 ετών πάσχουν, από ΝΑ. Στα άτομα άνω των 85 ετών το ποσοστό αυτό ανέρχεται περίπου στο 50%. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η ασθένεια αυτή δεν αποτελεί ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης.
Εμφανίζεται στα πρώτα στάδια με εξασθένηση της μνήμης και εξελίσσεται σε μερικά χρόνια αποδιοργανώνοντας την προσωπικότητα, καταστρέφοντας τις γνωστικές ικανότητες.
Οι ασθενείς δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, δεν επικοινωνούν με τους δικούς τους ανθρώπους και μπορεί να θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο όταν κυκλοφορούν. Σε αρκετές περιπτώσεις παρουσιάζουν σύγχυση, ανησυχία και νευρικότητα.
Η παρουσίαση της ασθένειας, η σοβαρότητα, η ταχύτητα επιδείνωσης, η διαδοχική εμφάνιση των διαφόρων ανωμαλιών και η προοδευτική καταστροφή της προσωπικότητας διαφέρουν σημαντικά από ασθενή σε ασθενή.
Τα πρώιμα σημεία της ασθένειας, τα οποία περιλαμβάνουν εξασθένιση της μνήμης, απώλεια συγκέντρωσης μπορούν εύκολα να περάσουν απαρατήρητα διότι μοιάζουν με τα σημεία που εμφανίζονται φυσιολογικά λόγω γήρανσης.
Επίσης ανάλογα συμπτώματα μπορούν να παρουσιαστούν λόγω κούρασης, πένθους, κατάθλιψης, ασθένειας, απώλειας όρασης ή ακοής, κατάχρησης αλκοόλ, λήψης ορισμένων φαρμάκων ή ακόμα και λόγω υπερφόρτωσης του ατόμου με πολλά πράγματα που πρέπει να θυμάται σε κάποια χρονική περίοδο.

(BBC News- Αναδημοσίευση)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails