Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ - ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ.








Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία πάθηση όπου συχνά προκαλεί επιπλοκές όπως η νευροπάθεια (βλάβη νεύρων) και η αγγειοπάθεια (βλάβη αγγείων). Λόγω των επιπλοκών αυτών μπορεί να επηρεαστεί η κυκλοφορία του αίματος και αυτό οδηγεί εύκολα στη δημιουργία πληγών. Λόγω της κακής κυκλοφορίας επίσης, δυσκολεύεται η επούλωση των διαφόρων ελκών ή άλλων πληγών. Από την άλλη, λόγω της βλάβης των νευρών τα άτομα με διαβήτη δεν νιώθουν τον πόνο και τη θερμοκρασία, γεγονός που τους κάνει να μην αντιλαμβάνονται άμεσα τυχόν τραυματισμούς στα κάτω άκρα.
Όλα αυτά οδηγούν στην εμφάνιση του Διαβητικού Ποδιού δηλαδή στην «εξέλκωση, λοίμωξη, ή και καταστροφή των εν τω βάθει ιστών, που σχετίζονται με ανωμαλίες των νεύρων και με περιφερική αγγειοπάθεια, στον άκρο πόδα σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη». Δηλαδή, με απλά λόγια, οδηγούν στην εμφάνιση βλαβών στα πόδια διαβητικών ατόμων στην περιοχή κάτω από τους αστραγάλους.
Πρόκειται για μια επιπλοκή, που αν και μπορεί να προληφθεί, αποτελεί κύρια αιτία εισαγωγής των διαβητικών στα νοσοκομεία. Περίπου 1 στους 5 ασθενείς με διαβήτη θα εμφανίσει «Διαβητικό Πόδι» και από αυτούς το 15% θα οδηγηθεί σε ακρωτηριασμό.







ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΠΟΔΙΟΥ

 

1.      ΠΕΡΙΠΟΙΗΘΕΙΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΑΣ

Α. Ελέγξτε τα πόδια σας για τυχόν κοψίματα, πληγές, φουσκάλες, ερυθρότητα, ζεστά σημεία, και πρήξιμο γύρω από τον άκρο πόδα και τους αστραγάλους σας και ανάμεσα στα δάκτυλα. Αν δεν μπορείτε να δείτε τα πέλματα χρησιμοποιείστε ένα καθρεφτάκι.
Β. Πλένετε τα πόδια σας κάθε μέρα σε χλιαρό και όχι πολύ ζεστό νερό για χρόνο όχι πάνω από 2-3 λεπτά ώστε να μη μουλιάσουν. Στη συνέχεια στεγνώστε τα καλά ειδικά ανάμεσα στα δάκτυλα.
Γ. Ενυδατώστε τα πόδια σας για να κρατήσετε το δέρμα απαλό και λείο και να αποφεύγετε την ξηρότητα και το σκάσιμο. Χρησιμοποιείτε κρέμες που έχει εγκρίνει ο γιατρός σας.
Δ. Κόβετε τα νύχια σας τακτικά. Τα νύχια πρέπει να κόβονται ίσια, χωρίς γωνίες. Καλό είναι να μην χρησιμοποιείται ψαλίδι αλλά μια χαρτονένια λίμα. Με μία  παλαιά μαλακή οδοντόβουρτσα μπορείτε κατόπιν να αφαιρέσετε τυχόν σκόνη γύρω από τα νύχια. Αν δεν μπορείτε να φροντίσετε μόνοι σας τα νύχια, ζητήστε από κάποιον να σας βοηθήσει.

 



2.      ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΖΕΣΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΥΟ

Α. Μην περπατάτε ποτέ ξυπόλητοι γιατί υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού τον οποίο ίσως να μην αντιληφθείτε άμεσα.
Β. Μην βάζετε τα πόδια σας κοντά σε θερμαντικά σώματα ή πηγές θερμότητας.

Γ. Μην βάζετε θερμοφόρες στα πόδια σας.


3.      ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ & ΚΑΛΤΣΕΣ

Α. Επιλέξτε άνετα παπούτσια που να ταιριάζουν σωστά στο πόδι χωρίς να το πιέζουν, ιδιαίτερα στα δάκτυλα και την πτέρνα.
Β. Πριν τα φορέσετε ελέγξτε το εσωτερικό τους ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει τίποτα μέσα που θα μπορούσε να τραυματίσει το πόδι σας και ότι οι πάτοι τους είναι ομαλοί και μαλακοί.

Γ. Να φοράτε πάντα κάλτσες. Να επιλέγετε κάλτσες οι οποίες να έχουν παχύ ύφασμα στο πέλμα και να είναι χωρίς ραφή.

4.      ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΑΣ

Α. Μην κάθεστε σταυροπόδι πολύ ώρα.

Β. Μην φοράτε στενές κάλτσες ή καλτσοδέτες.

Γ. Να κουνάτε τα δάχτυλα των ποδιών σας 5 λεπτά 2 με 3 φορές κάθε μέρα. Επίσης κάντε το ίδιο σε περίπτωση ακινησίας ή πολύωρης ορθοστασίας.

Δ. Εφαρμόστε δραστηριότητες όπως το περπάτημα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος.

Ε. Διακόψτε το κάπνισμα γιατί η νικοτίνη προκαλεί αγγειοσύσπαση και οδηγεί σε μείωση της αιμάτωσης των ποδιών.

5.      ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΩΜΑΛΙΑΣ/ ΑΛΛΟΙΩΣΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΖΗΤΗΣΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ

Α. Μην σπάτε τυχόν φουσκάλες γιατί μπορεί να μολυνθούν.

Β. Μην κόβετε μόνοι σας τους κάλους και μην χρησιμοποιείται φάρμακα και υλικά για την περιποίησή τους που δεν σας έχει δώσει ο γιατρός σας.

Γ. Προβλήματα όπως μύκητες, σκασίματα κ.α. πρέπει να θεραπεύονται άμεσα.

6.      ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΑΚΤΙΚΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

Α. Ρυθμίστε το σάκχαρό σας.

Β. Ο έλεγχος των ποδιών σας είναι το ίδιο σημαντικός όπως και ο έλεγχος του σακχάρου. Ακόμα και αν δεν έχετε κάποιο εμφανές πρόβλημα πρέπει τα πόδια σας να εξετάζονται τακτικά από τον ειδικό. 

 American Diabetes Association. Consensus development conference on diabetic foot wound care. 7-8 April 1999, Boston, Mass Adv Wound Care. 1999, 12: 353-361.

 Singh N, Armstrong DG, Lipsky BA. Preventing foot ulcers in patients with diabetes. JAMA. 2005, 293: 217-228.

 http://www.sign.ac.uk/guidelines/fulltext/120/recommendations.html
 http://www.sign.ac.uk/pdf/sign120.pdf



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails