Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

ΠΛΑΝΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ: ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ

ΤΜΗΜΑ:

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΑΡΡΩΣΤΟΥ: ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ:

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ______________ απαιτεί μετάγγιση αίματος και / ή παραγόντων αίματος.

ΣΤΟΧΟΣ: Η ασφαλής χορήγηση του αίματος, σύμφωνα με την πολιτική του νοσοκομείου, και η έγκαιρη ανίχνευση των ανεπιθύμητων αντιδράσεων ή επιπλοκών.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ (ΚΥΚΛΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΆΛΛΗΛΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ)

ΤΡΟΠΟΠΟΙ-ΗΣΕΙΣ (ΗΜΕΡΟΜΗ-ΝΙΑ / ΥΠΟΓΡΑΦΗ)

1. Εξασφαλίστε ότι ο ασθενής έχει κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους η μετάγγιση είναι απαραίτητη. Επίσης, μπορείτε να δώσετε στο ασθενή ενημερωτικό φυλλάδιο για τη «Λήψη μετάγγισης αίματος».

2. Αποκτήστε και καταγράψετε την λεκτική συναίνεση του ασθενή για τη μετάγγιση αίματος.

3. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει κατάλληλος φλεβοκαθετήρας σύμφωνα με την πολιτική του νοσοκομείου.

4. Πριν από τη μετάγγιση, ελέγξτε και καταγράψετε τα ζωτικά σημεία του ασθενή: Καρδιακό παλμό, αρτηριακή πίεση, το σφυγμό, αναπνοές και θερμοκρασία. Επίσης, αξιολογήστε τη κατάσταση του ασθενή και για συμπτώματα που θα μπορούσαν αργότερα να συσχετιστούν με μια αντίδραση στη μετάγγιση, συμπεριλαμβανομένου του εξανθήματος, της δυσκολίας στην αναπνοή ή του πόνου χαμηλά στην πλάτη.

5. Όταν παραλάβετε το αίμα (ή τα παράγωγά του) από το εργαστήριο, διεξάγετε όλους του ελέγχους που απαιτούνται πριν από τη μετάγγιση σύμφωνα με τη πολιτική του ιδρύματος (Trust).

Βεβαιωθείτε ότι το αίμα δεν έχει παραμείνει εκτός ψυγείου περισσότερο από 30 λεπτά πριν την έναρξη της μετάγγισης.

Βεβαιωθείτε ότι η αποκομμένη ετικέτα (tear off) με τα στοιχεία της μονάδος αίματος (που βρίσκεται πάνω στην μονάδα αίματος και αφορά τις μονάδες αίματος στο Η.Β.) αφαιρείται από τη μονάδα αίματος και τοποθετείται στο φύλλο των ιατρικών εντολών.

Βεβαιωθείτε ότι η ιατρική εντολή (prescription) φέρει υπογραφή ιατρού, καθώς και ώρα και ημερομηνία.

Χρησιμοποιήσετε τη σωστή συσκευή χορήγησης (giving set) αίματος / φρέσκου κατεψυγμένου πλάσματος ή αιμοπεταλίων.

6. Ελέγξτε και καταγράψετε τα ζωτικά σημεία του ασθενή 15 λεπτά μετά την έναρξη της μετάγγισης, καθώς και στο τέλος της κάθε μονάδας αίματος / προϊόντων αίματος. Εάν υπάρχουν σημεία αντίδρασης στη μετάγγισης ή ο ασθενής αισθάνεται καλά., επιβάλλεται η πιο συχνή παρακολούθηση του ασθενή.

7. Η μετάγγιση θα πρέπει να αρχίσει σιγά-σιγά (αυτή η οδηγία αφορά το πλήρες / συμπυκνωμένο αίμα), επιτρέποντας μόλις 10 - 25 ml αίματος να χορηγηθούν στα πρώτα 15 λεπτά. Αφού παρέλθουν τα πρώτα 15 λεπτά, προσαρμόστε τη ροή έγχυσης ώστε η χορήγηση της μονάδας αίματος να έχει ολοκληρωθεί εντός του προκαθορισμένου χρόνου (όχι περισσότερο από 2,5 ώρες). Σε περίπτωση που η συνολική διαδικασία της μετάγγιση διαρκέσει περισσότερο από 12 ώρες (π.χ. χορηγούνται 5 μονάδες αίματος), θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε καινούργια συσκευή έγχυσης αίματος.

8. Η ώρα ολοκλήρωσης της κάθε μονάδας αίματος πρέπει να καταγράφεται στο φύλλο νοσηλείας. Εάν η μονάδα αίματος συνοδεύεται και από έντυπα ιχνηλασιμότητας (traceability forms), τα συμπληρώνετε και τα επιστρέφετε στην αιμοδοσία (blood bank).

9. Χορηγείτε διουρητικά κατόπιν συνταγής ιατρού. Παρακολουθήστε την αποτελεσματικότητα τους και καταγράψετε τη ποσότητα της χορηγηθείσας μετάγγισης αίματος στο φυλλάδιο καταγραφής ισοζυγίου των υγρών.

10. Ο ασθενής πρέπει να παρακολουθείται για συμπτώματα πιθανών επιπλοκών κατά τη διάρκεια της μετάγγισης. Στην προκειμένη περίπτωση, η μετάγγιση διακόπτεται αμέσως και τα τυχόν προβλήματα του ασθενή αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά σύμφωνα με την πολιτική του νοσοκομείου.

Υπογραφή του Νοσηλευτή που εκπόνησε το πλάνο φροντίδας:

Ημερομηνία:

Βιβλιογραφία:

1. Blood transfusion policy (TCP 181). Brighton & Sussex University Hospitals, 2006.

2. Intravenous Therapy Administration for Adults (TCP 021). Brighton & Sussex University Hospitals, 2006.

3. Better blood transfusion - safe and appropriate use of blood. (HSC 2007/01). Department of Health, 2007.

4. Chapter 42 of The Marsden Manual. 6th Edition. Royal Marsden Hospital, 2006.


ΠΙΘΑΝΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΑΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ: _____

Το ΠΛΑΝΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗΣ ΑΙΜΑΤΟΣ μετάφρασαν και επιμελήθηκαν οι:

κ. Γκοβίνα Ουρανία, Msc, PhD, Καθηγήτρια Εφαρμογών Νοσηλευτικής Β' TEI Αθήνας.

& ο κ. Στυλιανός Παρισσόπουλος MMedSci, Κοινωνικός ανθρωπολόγος, Καθηγητής Εφαρμογών Νοσηλευτικής Β΄ ΤΕΙ Αθήνας.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα και τους δύο συναδέλφους οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα και μας παραχώρησαν το σχετικό υλικό για δημοσίευση στο blog.

To παρόν άρθρο υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα σύμφωνα με την σχετική Ελληνική Νομοθεσία Ν. 2121/93


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails