Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ-ΤΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ‐ΤΡΙΩΝ
ΕΛΛΑΔΟΣ (Ε.Ν.Ε.)‐ Ν.Π.Δ.Δ.
Ταχ. Δ/ση : Β. Σοφίας 47
Τ.Κ. :10676 Αθήνα
Πληροφορίες :Σκουτέλης Δ.
Τηλ‐φαξ :210‐3648044‐049

Προς:
Τα μέλη της 61ης συνόδου των Πρυτάνεων
ΣΧΕΔΙΟ ΕΝΙΑΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι οι εξελίξεις στον Ευρωπαϊκό αλλά και στον παγκόσμιο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης είναι ραγδαίες και επιτακτικές. Η χώρα μας καλείται να απαντήσει εποικοδομητικά στις νέες προκλήσεις που εμφανίζονται στο νέο διεθνές περιβάλλον της εκπαίδευσης αλλά ταυτόχρονα να προσαρμόσει τις δικές της δομές στα αντίστοιχα πρότυπα και διαδικασίες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) που ιδρύθηκε με το Ν. 3252/2004 αποτελεί σήμερα τον επαγγελματικό σύλλογο των Νοσηλευτών της χώρας, υπό την μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, καλύπτοντας ένα τεράστιο κενό δεκαετιών τόσο σε θεσμικό, όσο και σε επαγγελματικό αλλά και επιστημονικό επίπεδο.
Μεταξύ των σκοπών της ΕΝΕ, όπως αυτοί περιγράφονται στο άρθρο 2 του Ν.3252/2004, συμπεριλαμβάνεται και η διατύπωση εισηγήσεων επί θεμάτων Νοσηλευτικής εκπαίδευσης, ήτοι ενός τομέα εξαιρετικά ευαίσθητου, ο οποίος περιέρχεται πλέον στο αποκλειστικό πεδίο ευθύνης της ΕΝΕ, ως καθ’ ύλην αρμόδιου φορέα, νομοθετικώς κατοχυρωμένου, για κάθε ζήτημα που άπτεται της Νοσηλευτικής Επιστήμης και Τέχνης.
Η εξέλιξη της Νοσηλευτικής επιστήμης, της τεχνολογίας, το ευρωπαϊκό καθεστώς στα κράτη – μέλη με την ενιαία Πανεπιστημιακή Νοσηλευτική εκπαίδευση (πλην της Γερμανίας και Αυστρίας), η δήλωση του ενιαίου τίτλου Νοσηλευτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το άρθρο 5 του Ν.1579/85 και η ψήφιση του Νόμου 3204/2003 περί άσκησης ελευθέρου επαγγέλματος και οι βασικές τομεακές Κοινοτικές Οδηγίες (77/451, 77/452, 77/453 Ε.Ο.Κ.), επιβάλλουν την ανάπτυξη της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την κατάργηση των αντιστοίχων Τμημάτων Νοσηλευτικής των Τ.Ε.Ι.
Με τον τρόπο αυτό, θα επέλθει η ζητούμενη εκπαιδευτική και κοινωνική αναβάθμιση του ανθρωπιστικού επαγγέλματος του Νοσηλευτή και θα τεθεί τροχοπέδη
2
στην ολοένα αυξανόμενη απαξίωση που αποτρέπει τους νέους από το να ασχοληθούν με τη Νοσηλευτική Επιστήμη και τους ωθεί να επιλέξουν άλλες επαγγελματικά υπερκορεσμένες Υγειονομικές Επιστήμες.
Η λειτουργία – ίδρυση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων λοιπόν, μπορεί να εξαγγελθεί με τον ακόλουθο προγραμματισμό:

Ι. ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
Τα νέα Πανεπιστημιακά τμήματα θα πρέπει να λειτουργήσουν σε υγειονομικές περιφέρειες που θα συμβάλλουν στην κάλυψη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στην προαγωγή της υγείας, επιλύνοντας χρόνια προβλήματα της περιφέρειας. Κατά συνέπεια στα ήδη υπάρχοντα Πανεπιστημιακά Τμήματα Νοσηλευτικής Αθηνών και Σπάρτης, θα πρέπει να προστεθούν τα ακόλουθα τμήματα, που θα ανήκουν και θα εποπτεύονται από τις αντίστοιχες Σχολές Επιστημών Υγείας ή τις Ιατρικές Σχολές:
􀂉 Πανεπιστημιακό Τμήμα Νοσηλευτικής Θράκης με έδρα την Αλεξανδρούπολη. Το σκεπτικό ίδρυσης στηρίζεται στο γεγονός ότι το εν λόγω τμήμα θα καλύψει τις ανάγκες της Υγειονομικής Περιφέρειας Θράκης, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των πέριξ νομών και θα προάγει τη διακρατική συνεργασία με τα Βαλκανικά κράτη και το κράτος της γείτονος Τουρκίας, για την οργάνωση δικτύων πρόληψης λόγω του ότι η εν λόγω περιοχή της Ελλάδος αποτελεί πύλη εισόδου Πολυεθνικού Μεταναστευτικού στοιχείου.
􀂉 Πανεπιστημιακό Τμήμα Νοσηλευτικής Μακεδονίας με έδρα την Θεσσαλονίκη. Η ίδρυση αυτή θα συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών υγειονομικής φροντίδας όλων των όμορων νομών της Μακεδονίας και στην διακρατική συνεργασία με το κράτος των Σκοπίων και τα λοιπά Βαλκανικά κράτη. Η Θεσσαλονίκη προσφέρεται λόγω της πληθώρας Γενικών ‐ Ειδικών νοσοκομείων, Πανεπιστημιακών κλινικών, ιδιωτικών πολυκλινικών υψηλής στάθμης, πολυιατρείων και δομών κοινοτικής ψυχικής υγείας, για την άρτια θεωρητική και κλινική εκπαίδευση των Νοσηλευτών, την ανάπτυξη της νοσηλευτικής έρευνας και της εξειδίκευσης σε νέα δεδομένα.
􀂉 Πανεπιστημιακό Τμήμα Νοσηλευτικής στη Θεσσαλία. Η ίδρυση‐λειτουργία ενός Νοσηλευτικού τμήματος με παράλληλη υποστήριξη Τμημάτων Ιατρικών και Βιολογικών επιστημών, θα συμβάλλει τα μέγιστα στην κάλυψη φροντίδας υγείας σε πρωτογενές κυρίως επίπεδο της ευρύτερης περιοχής (Πιερία‐ Θεσσαλία‐ Φθιώτιδα), λόγω της ύπαρξης βιομηχανικών μονάδων και αγροτικών‐αλιευτικών δραστηριοτήτων, υψηλής επικινδυνότητας για τη δημόσια υγεία.
􀂉 Πανεπιστημιακό Τμήμα Νοσηλευτικής Ηπείρου στα Ιωάννινα, για την ευρύτερη κάλυψη αναγκών υγείας όλων των επιπέδων φροντίδας της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς και των Ιονίων Νήσων.
􀂉 Πανεπιστημιακό Τμήμα Νοσηλευτικής στην Κρήτη. Η άρτια οργάνωση του Πανεπιστημίου Κρήτης, η αξιόλογη ερευνητική δραστηριότητα και η καταξίωση αυτού στον ελληνικό και διεθνή χώρο, επιβάλλουν την παράλληλη συμβίωση του
3
Νοσηλευτικού Τμήματος για την προαγωγή της κλινικής έρευνας σε ποιοτικό και ανταγωνιστικό επίπεδο.
􀂉 Πανεπιστημιακό Τμήμα Νοσηλευτικής Αιγαίου με έδρα την Ρόδο. Η ίδρυση‐λειτουργία αυτού του τμήματος αφενός θα συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών φροντίδας υγείας του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου σε όλα επίπεδα, αφετέρου θα προωθήσει την ανάπτυξη συστημάτων τηλε‐υγείας λόγω των ιδιαζόντων συνθηκών διαβίωσης και επικοινωνίας μεταξύ των νήσων.
Με τη βεβαιότητα ότι όλα όσα σας εκθέσαμε ανωτέρω θα αποτελέσουν την αφετηρία για έναν γόνιμο και ευδόκιμο διάλογο, αναμένουμε για τις δικές σας πρωτοβουλίες και ενέργειες, παραμένοντας στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Για το ΔΣ της Ε.Ν.Ε.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Σκουτέλης Δημήτρης Δάγλας Αριστείδης


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΑ

1 σχόλιο:

  1. Προσωπικά, σκέφτηκα πολλές φορές πως θα μπορούσα χωρίς να αμελήσω τις υποχρεώσεις που έχω, να συνεχίσω την κατάρτισή μου στο Πανεπιστημιακό Τμήμα Νοσηλευτικής Αθηνών, όμως (δυστυχώς) δεν μπόρεσα να βρω λύση. Εγκρίνω και επαυξάνω την ίδρυση Πανεπιστημιακού Νοσηλευτικού Τμήματος στο Ηράκλειο αλλά και την ίδρυση αντιστοιχων τμημάτων στην υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι καιρός (και μάλιστα καιρός που πιέζει) να αποκτήσει κύρος η Νοσηλευτική στον ελλαδικό χώρο, αλλά κυρίως είναι καιρός να είμαστε -επιτέλους- σε θέση να συναγωνιστούμε συναδέλφους του εξωτερικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails